torstai 26. lokakuuta 2017

Mitä päälle pyhiksi? Jouluvaatepohdintaa

Eri perheissä tuntuu vallitsevan hyvin erilaisia perinteitä siitä, millainen pukeutuminen on jouluna paras mahdollinen. Monelle joulu on nimenomaan juhla, johon pukeudutaan mahdollisimman juhlavasti. Toisessa ääripäässä ovat joulun nautintoa ja löhöilyä korostavat. Heille joulun asun tärkein kriteeri on, ettei se saa puristaa. Moni tämän kategorian ihmisistä tuntuukin kuluttavan joulunsa joko pyjamassa tai verkkareissa. Vaikka muut jouluperinteet pysyvät melko muuttumattomina perheestä toiseen, niin vaatetuksen juhlallisuuden aste vaihtelee suuresti. Useimmilla joulupöytään kuuluu kinkku, teeveestä katsotaan joulurauhan julistus ja jonkinmoiset lahjat ovat ohjelmanumero aattoiltana. Toiset vain hoitavat nämä toimet iltapuku päällä ja toinen risaisissa collegehousuissa.

Meillä joulut on kuljettu jossain näiden välimaastossa. Tykkään itse laittautua aatoksi edes jollain asteella, jotta jouluun tulisi siihen mielestäni kuuluva juhlallisuus. Vaatteissa täytyy kuitenkin voida sekä käydä pakkasella haudoilla että syödä perinteiset ähkyt, joten mitään liian hienoa ja kiristävää päälle ei missään nimessä saa päätyä. Siihen meidän joulumme ehkä tiivistyvätkin aika hyvin: juhlavaa, mutta kotoisaa. Useimmiten vedän päälleni jotain jouluisia värejä tai mustaa, ja vaatekappaleet tuntuvat vuodesta toiseen olevan hametta ja paitaa. Vanhoja kuvia selatessani totesin, että olen luottanut tähän univormuun jopa huvittavankin usein. Tässä hieman tyylinäytteitä vuosien varrelta (en ole mikään linssilude, joten kiinnittäkää huomio lähinnä vaatteisiin):

Vuosi 2010, pitkä toppi mekkona ja neule.

2011 oli vielä mekkojen vuosi. Tämä oli jostain ilmaiseksi saatu ja päällä värinsä vuoksi. Ja koska siinä oli reilusti tilaa syömiselle :D
2012 siirryin hameeseen ja paitaan. Paksut sukkahousut on säilyneet vaatetuksessa vuodesta toiseen. 
2013 pukeuduin samaan toppiin kuin pari vuotta aiemmin, tällä kertaa punainen hame kaverina. Omistan edelleen kummatkin näistä vaatekappalesta, pitäisikö uusia varustusta joskus...
2015 koirat asusteena jatkuvat. Päällä kuvasta huonosti erottuva vihreä löysä satiinitoppi ja musta lyhyt hame. Tonttulakki on päässä aina fiiliksen mukaan, joskus on ja joskus ei.
Viime jouluna puin ylleni uuden Painajainen ennen joulua -neuleen, vihreän t-paidan ja jonkun alaosan, jota en valitettavasti muista. Kiharainen tukka näyttää toistuvan joka vuosi.
Meillä muidenkin joulunviettäjien puvustus on aika samantyyppistä, tosin useammin punaista kuin itselläni :) Siinä missä aattona päälle päätyy suhteellisen siistit vaatteet, vietetään usein muut joulun päivät suunnilleen pyjamassa. Tosin jouluaattona usein touhutaankin ihan eri tavalla kuin muina päivinä, joten asiallisempi varustus on enemmän tarpeen.

Tänä vuonna huomasin, että porukka tilailee tosi paljon Kiinasta joulumekkoja. Ihastuin itse niihin heti, sillä ne näyttävät sopivan rennoilta mutta kuitenkin kivoilta, söpöiltä mutta kitchiltä. Eli juuri meikäläiseltä! Selailin läpi Ebayt, Wishit ja Aliexpressit etsien minulle sopivinta mekkoa halvimpaan hintaan, ja lopulta päädyin kolmeen eri vaihtoehtoon. Annoin poikaystävälleni vapaat kädet valita vaihtoehdoista sopivimman. Eilen sain postissa paketin Kiinasta, ja sehän oli juuri sitä mitä pitikin!Tilasin kokoa xl, vaikka normaalisti käytän m:ää. Kiinakoot kun ovat mitä ovat. Mekko on minulle pikkuisen turhankin löysä, joten ällä olisi varmasti riittänyt. Noh jääpä tilaa syömiselle :) Vedän mekon joka tapauksessa ekana pesuun ylimääräisten kemikaalien välttämiseksi, joten ehkä se aavistuksen kutistuu sielläkin. Maksoin tästä Ebayssa muistaakseni alle 7e, ja saapumisessa kesti hieman reilu kuukausi. Tosin tilasin hyvään aikaan, nyt jouluruuhkien iskiessä vähitellen päälle paketeissa varmasti kestää kauemminkin. Nyt en oikein meinaa malttaa odottaa, että aatto koittaa ja saan vihdoin pukeutua tähän mekkoon! Saattaa tosin olla, että tilaisuuden tullen korkkaan tämän käyttöön jo ennenkin sitä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti