perjantai 28. marraskuuta 2014

Joulukukat

Päivän teemasta innostuneena kukat sopivat postaukseen kuin nyrkki silmään. Kohta kun pääsee vääntämään homohäihin kukkalaitteita, kun tasa-arvoinen avioliittolaki meni tänään viimeinkin läpi..!

Eli joulukukista. Olen näidenkin kohdalla melkein yhtä kaikkiruokainen kuin muidenkin kukkien suhteen. Olen raahannut menneinä jouluina kotiin suunnilleen kaikkea, mitä joulukukaksi voi nimittää. Yhden poikkeuksen muodostaa kuitenkin joulutähti, jota en vaan miellä millään tapaa muuksi kuin tylsäksi. Lisäksi se vaatii vettä eikä siedä kylmyyttä tai vetoa, ei minun kasvini. Ymmärrän jollain tapaa joulutähtien viehätyksen niiden kohdalla, jolle kasvi on muodostunut vuosia kestäneeksi jouluperinteeksi ja vaikkapa lapsuudesta asti sama kasvi on koristanut jouluista kotia. Meillä ei koskaan kotona ollut vastaavanlaisia perinteitä. Tässä kaupallemme tällä viikolla saapunutta joulutähtisekoitusta:

Kirvaja versio yrittää huijata olevansa mielenkiintoinen..:D


Hieman vaaleanpunaista valkoisen keskellä, jee...

Esittelen sitten hieman aikaisempien vuosien kukkasatoa. Yleensä tapanani on ollut tuoda kaupalta kotiin joulukuulla omat jouluruukkukukat ja ehkä tehdä sukulaisille lahjoiksi istutuksia. Nyt useana vuonna putkeen olen vienyt kotiini vanhempien luo leikkokimpun, sillä olen ollut leipääntynyt ruukkurehuihin jo suunnilleen joulukuun puolivälissä.
Toissavuonna olin tympääntynyt punaiseen, ja valkoinen ihastutti. Halusin kimppuun lumisuutta ja karkkitankoja. Tuo ihana valkoinen pörrö takana on värjättyä solidagoa, joka näyttää ihan lumihuurteiselta.

Viime vuonna menin tosi samoilla linjoilla tyylin suhteen, mutta väriteema muuttui perinteiseksi. Solidagosta tuli ilexia-oksa, jossa myös lunta mukana.

 Tykkään ihan älyttömästi tehdä kaikenlaisia istutusasetelmia. Olen töissä kaupassa, missä sellaisten menekki keskittyy hyvin pitkälti joulun alle, ja tänään tein vuoden ensimmäisen istutukseni hyasinteista.

Valkoista ja kimalletta, tyylikäs mutta hauska.

Simppeliä pientä. Valkkasin hauskat tonttutikut itse kiertävästä tarvikeautosta.

Perinteisen romanttinen.

Kotiin tuomani pääsi ainakin toistaiseksi pelkistettyyn korkeaan ruukkuun meriheinän kera, mutta tiedä mihin se vielä ehtii...
Tänä vuonna olen ollut joulukukkien suhteen melkoisen nirsolla tuulella, sillä olen joulun alla tosi vähän kotona ja en ole jaksanut tuoda hoidokkeja poikakaverin vaivoiksi. Yhden hyasintin sallin itselleni kuitenkin, sillä niitä jaksan katsella (ja haistella!) vuodesta toiseen. Mikä tulee värin suhteen, niin sininen on se lemppari.

Periaatteessa hankin ekan joulukukkani jo alkusyksystä, kun huonekuusta tuli taas saataville. Pitkään haaveilemani pikkupuu pääsi kotiin ja on viihtynyt hyvin. Sen neulasista lähtee vieno kuusen tuoksu ja se sopii muutenkin luonnolliseen kukkamakuuni.

Myös valkoinen orkideani suunnittelee kukintaa joulun tienoille! Uutta kukkavanaa tyrkkii tulemaan kahdesta eri kohdasta, joten valkokukkainen joulu taitaa olla tulossa.

Sitten niitä vanhempia istutuksiani ja muuta arkistoista kaivelemaani kukkakuvaa. Kaikenlaista on tullut testattua.

Tein itselleni pari vuotta sitten siniteemaisen istutuksen siniseen lasiruukkuun. Seuralaisiksi päätyi luminen sypressi, glitter-mehiruusuke ja sininen hyasintti. Noista tuo luminen pikkupuu on ehkä suurimpia rakkauksiani joulukukkaosastolla.

Tässä mummolleni samana vuonna "joutunut" kori, jossa myös meriruusuke ja vaaleanpunainen hyasintti. Punatulkku pitää seuraa kärpässienille.

Tämä tuli muistaakseni vanhempieni mökille.

Samaan astiaan tehty asetelma viime jouluna.

Pyhien jäljiltä kotiin tuotu jämäamaryllis, taas lasisessa ruukussa.

Joitain vuosia sitten joulun alla ostamani eksoottisempi timanttiananas. Näitä tulee joka vuosi joulumarkkinoille, siksi nostin sen nyt esille. Ei ehkä varsinainen joulumielentuoja omaan makuuni, mutta kiva piristys muuten pimeyteen :)

Äitille ja isälle mennyt, amaryllis oli muistaakseni punainen. Komeus Ikean punaisessa lasimaljakossa.


Joskus iskin luovuuspäissäni hyasintin myös Muumipalloon ikkunaan :)

Solidago ja gerbera pikkujoulukimppuna.
Kuvista puuttuu kokeilemistani kasveista ainakin jouluruusu, jonka otin viime vuonna vasta joulun jälkeen. Kaveri viihtyi hyvin ja pääsi nyt syksyllä maahan ensi kesää odottamaan. Kasvi on mielestäni tosi kaunis ja perinteisenä joulukukkana kiva. Viime vuonna kokeilin myös kielojen kukitusta kaivamalla juurakkoja, mutta aikaansain vain hentoista kasvua.

Tälle vuodelle kukkien suhteen elää suloinen suunnitelmattomuus. Ajattelin viedä kotiin jouluna kimpun, jonka luon sitten joulun alla fiiliksen mukaan siitä, mitä kaupalla nyt sattuukaan olemaan. Menen usein fiilispohjalla kotiin tuomieni kukkien suhteen, sillä etukäteen mietitty ei välttämättä herätä samanlaisia ihastuksen tunteita kuin joku toinen livenä. Onneksi kukissa ei ole sääntöjä, voi vaan mennä miten parhaalta tuntuu :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti