torstai 16. marraskuuta 2017

Ajatuksiani Jouluradiosta ja joulumusiikista

Aloitin vihdoin näin marraskuun puolivälin paikkeilla joulumusiikin kuuntelun. Yritin pitkittää odotusta näinkin pitkälle, koska joulumusiikilla ne joulufiilikset lähtevät keulimaan vähän turhan kovaa :) Onneni on Jouluradio, josta voi kuunnella jatkuvalla syötöllä itselle uutta jouluista musiikkia. On tosi mahtavaa, että nykyisin Jouluradiossa on eri "kanavia" erilaiselle joulumusiikille, jotta voi kuunnella maun ja fiiliksen mukaan aina vähän erilaisia versioita lauluista. Jos lähtee laskemaan eri kappaleiden valikoimaa, niin Jouluradio ei mielestäni jää kakkoseksi millekään ympäri vuoden soivalle kanavalle - tuntuu, että niissä soivat aina samat hyvin suppeat soittolistat. Siksi ja mainosten paljouden takia en radiota kuuntelekaan, paitsi jouluna Jouluradiota. Vielä kun lasketaan yhteen eri versiot eri kappaleista, niin päivän aikana ei ehdi kuuntelemaan kovin montaa kertaa juuri samaa tekelettä. Vaikka jopa mainokset puuttuvat biisien väleistä!


Tänä vuonna olen kuunnellut vuoronperään Kauneimpia joululauluja, perinteistä Jouluradiota, Rouheaa joulua sekä hieman tiiraillut uuden Happy holidaysin puolelle. Vielä kun saisi suodattimen, millä saa tiputettua eri listoilta pois a cappella -versiot, joista en tykkää yhtään...Onneksi monet ei-tykkäämät kategoriani on nyt niputettu omille listoilleen, niin niitä ei tarvitse kuunnella. Silti perinteistä jouluradiota tulee näin kotisohvalla kuunneltua suhteellisen harvoin, koska siellä on ehkä turhankin laaja kirjo omaan makuuni. Tykkään kumminkin siitä, että joululaulu kuulostaa joululaululta.

Aloitin joululaulujen kuuntelun ajaessani tanssitunnille läpi lumisen metsätien, aivan ihana tunnelma. Tällöin soittolistalla oli Raskasta joulua-levy, joka on minulle yksi perinteisimmistä joulun levyistä. Pakkohan sitä oli fiilistellä suurimmat lempparini eli Mielenrauhaa, Tonttu sekä Sylvian joululaulu. On vaikeampi sanoa mistä joululauluista en tykkää, sillä pidän melkein kaikista (ainakin jonain versioina). Luonnollisesti Jarkko Ahola toimittaa homman kohdallani kotiin kaikkien biisien
osalta, sillä hänen versioiminaan kaikki biisit kuulostavat erittäin hyvältä. Yksi herkkä kohtani on kuitenkin Walking In The Air, jota yritän periaatteessa vältellä aina Lumiukko-animaation jouluaattoiseen näyttämiseen asti. Se on siis periaatteessa vain aaton kappale minulle. Toki suosikkini Nightwishin versioimana kuuntelen sitä erittäin mielelläni, mutta haluan pitää sen tietyllä tavalla spesiaalina kappaleena.

On muuten hassua, miksi Jouluradio sanoo aloittavansa virallisesti vasta ensimmäisenä adventtina Hoosiannalla, kun me jouluihmiset olemme kuunnelleet heidän "testilähetyksiään" jo parin viikon ajan. Kuinka kauan noita testejä muka tarvitsee tehdä. En toki valita kun pääsen kuuntelemaan sitä jo hieman aiemmin, ensimmäinen adventti on etenkin tänä vuonna kovin myöhäinen ajankohta aloittaa joulumusiikin kulutus. Mutta voisivat siellä tehdä jonkun periaatepäätöksen, että ennen tuota ensimmäistä adventtia pidetään ikään kuin varaslähdöt innokkaille kuuntelijoille, ja sitten adventtina lähdettäisiin viralliseen joulun odotukseen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti