tiistai 5. syyskuuta 2017

Syksyn ja alkutalven joulunmakuiset myslipatukat

Tähän vuodenaikaan monessa perheessä varmasti tuskaillaan helppojen välipalojen löytämisen kanssa. Kokeilin itse joskus tehdä myslipatukoita, mutta ne epäonnistuivat melko perusteellisesti - patukat jättivät suuhun tosi ällöttävän rasvaisen tuntuman. Ilmeisesti käytin ohjetta, jossa oli aivan liikaa kookosöljyä. Mieheni on tykästynyt vetämään aamuisin sekä töissä myslipatukoita, joten ajattelin ottaa uuden erän kokeiluun. Löysin ohjeen Anna-lehden sivuilta, ja sovelsin sitä sen mukaan mitä kaapistani sattui löytymään. Kokonaisuudesta tuli puolivahingossa todella joulua henkivä, joten mikä ettei näitä sitten vääntämään vaikkapa pikkujoululahjoiksi :) Patukat on todella helppo tehdä, ja lapsetkin voi varmasti ottaa mukaan tekemiseen. Tämähän olisi myös tosi kiva yhteinen joulupuuha esimerkiksi touhujoulukalenteriin!

Tein siis patukat allaolevan ohjeen mukaan. Maistettuani patukoita totesin ne sinänsä hyviksi, mutta ne lohkeilivat hieman pilkottaessa. Lisäksi maku olisi saanut olla minusta hieman makeampi, mutta vähemmän rasvaisempi. Uskon, että osan rasvasta korvaaminen hunajalla voisi toimia molempiin vaivoihin!

Myslipatukat

6 dl hiutaleita (itse käytin 4dl kauraa ja 2dl spelttiä)
1 dl siemeniä (käytin kurpitsaa)
2 dl pellavarouhetta
1dl mantelilastuja tai muuta pähkinää
150 g voita
vajaa 1 dl hunajaa
0,5 dl siirappia
2 rkl sitruunamehua
1 tl kanelia
ripaus suolaa
1dl kuivattua marjaa tai rusinoita (käytin karpaloa)
2 dl kuivattua hedelmää (minulla sattui olemaan omenalastuja)
(halutessasi suklaarouhetta, itse käytin 100g levyn tummaa suklaata)



Ensin sekoitetaan kuivat aineet, ja paistetaan pellillä 175 asteessa about vartti. Sillä aikaa sulatetaan voi, johon sekoitetaan mausteet, siirappi ja hunaja. Sitten sekoitetaan kuivat aineet, nesteet, marjat ja hedelmät (sekä suklaa) ja painellaan tiiviiksi levyksi pellille. Sitten paistetaan vielä vajaa puoli tuntia 175 asteessa (puoli tuntia on ehkä hieman liikaa, kannattaa kurkkia vartin jälkeen uuniin ja katsoa, joko levy alkaa olla ruskettunut). Kun tuotos näyttää valmiilta, otetaan pois uunista ja annetaan jäähtyä huoneenlämmössä. Kokonaan jäähtyneen pellillisen voi pistää hetkeksi pakastimeen tai viileään ulos, jotta sen saa leikattua helpoimmin. Patukat säilytetään jääkaapissa.

Patukoista ei siis todellakaan tullut mitään laihdutusruokaa, mutta sen sijaan näillä saa kyllä nälän pysymään pitkään loitolla. Lisäksi kuivatut hedelmät, marjat ja siemenet sisältävät melkoisen määrän ihmiselle hyviä ainesosia. Pidetäänhän tumman suklaankin kohtuukäyttöä nykyisin terveystietoisten ihmisten valintana :) Itse korvasin alkuperäisen ohjeen sokerit hunajalla maun ja terveellisyyden takia.

2 kommenttia:

  1. Onpas ihana resepti, alkumaistiainen joulusta! <3 Saadaanko jakaa postauksesi(linkillä) Facebookissamme?

    - Anne/SunSpelt

    VastaaPoista