perjantai 4. joulukuuta 2015

Lukemista pimeään vuodenaikaan

Jouluna tekee aina mieli lukea, ja siihen on kerrankin myös aikaa. Omasta kirjahyllystäni löytyy muutamia kirjoja, joihin palaan joulun alla vuosittain. Kokoelma vaatisi kasvatusta :)

Ensimmäisenä Aku Ankan tilaajalahjoina tulleet sarjakuvakirjat, jotka ovat ihan parhaita! Tilaan Aku Ankkaa aina toisinaan pätkissä, ja joulukampanjoista tilatessa saa usein kaupanpäällisenä näitä ihania kirjoja. 


Toinen Aku Ankka-maailmaan liittyvä kirja eli Mummo Ankan joulu löytyi muistaakseni Yo-kylän kierrätyskatoksesta. Mummon tapa viettää joulua on ihanan maalaismainen ja perinteinen, siksi se viehättää. Näiden Akkareiden lisäksi omistan ainakin jonkun jouluteemaisen Taskarin, lisäksi luen joulun aikana usein vanhojen Aku Ankka-lehtien joulutarinoita.


Joulutarinoiden klassikko, Saiturin joulu, löytyi kesällä kirpparin hyllyltä kovakantisena ja ihan uuden veroisena versiona. Palaan tähän eri muodoissa aina uudelleen.


Suomalaisille Mauri Kunnas lienee yksi rakastetuimpia joulukirjailijoita. Olen muksusta asti fanittanut aattoisin esitettävää Joulupukki ja noitarumpu-leffaa (tosin sen esitysaika on ihan surkea: siihen aikaan olemme melkein aina joko syömässä tai Pukki on käymässä!). Tonttukirja minulla on ollut ihan pienestä asti, ja toinen on uudempi löytö. Olen useampana vuonna laittanut lahjalistalleni muut Kunnaksen jouluiset kirjat ja tasan nolla on paketeista paljastunut, josko tänä vuonna lykky kävisi :)

Suomalainen tonttukirja kuvaa mielestäni ihanasti vanhaa suomalaista maalaista perinnettä, jossa tonttuihin uskottiin ja heidät otettiin huomioon normaalissa arkielämässä. Lapsena kuvittelin, että mummolani pihatien varressa sijaitsevan ison kiven alla asusti liuta tonttuja maanalaisissa kammioissaan, liekö mummo tarinoinut joskus..:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti