tiistai 22. joulukuuta 2020

Outojen tyyppien joulukysymykset

Eräässä seuraamassani blogissa tuli vastaan kysymysjoukko meidän vähän omituisempien hiippareiden joulunvietosta, innostuin vastailemaan näihin :)


1. Milloin halloween saa väistyä joulun tieltä?

En koristele halloweeniksi hirveästi, ellei meillä ole bileitä silloin. Mutta sanotaanko että siinä marras-joulukuun vaiheessa sitä joulua alkaa näkyä.

2. Mitkä asiat ovat suosikkejasi jouluun liittyvästä mytologiasta?

Tykkäilen tontuista vanhassa suomalaisessa perinteessä! Etenkin Mauri Kunnaksen tonttukirja on ihan huippu aiheeseen liittyvä kirja. Muutenkin vanha suomalainen ja pohjoismainen perinne kiinnostaa minua. Joulussa itselleni on kyse näistä, vuoden pimeimmän ajan juhlimisesta, hengähtämisestä arjen keskellä sekä läheisten seurasta. Mikään hengellisyys tai ylenpalttinen suorittaminen ja krääsä eivät sen sijaan kiinnosta. Jos saisin viettää joulun miten tahansa, niin palaisin ajassa taaksepäin esimerkiksi sata vuotta, ja istuisin kynttilöin valaistussa hirsipirtissä pitkän pöydän ääressä kuuntelemassa vanhojen ihmisten tarinoita heidän lapsuudestaan ja sen ajan uskomuksista.


3. Minkä värinen joulukuusen pitää olla?

Joulukuusi on minulle aito kuusi, eivätkä muut kelpaa. Jos olisin tyyliin kuolinvuoteella enkä pystyisi millään pitämään aitoa kuusta, niin mahdollisimman aidon näköinen vihreä tekokuusi. Tai hankkisin kyllä silloinkin mielummin vaikka pikkukuusen maljakkoon pöydälle...

4. Perinteiset vai synkät joulukoristeet?

Perinteiset, mutta saa olla vähän synkistelyä ja toisaalta ilottelua. Vältän kamalaa kitchiä, ja suosin luonnonmatskuja ja luonnonläheisiä värejä. Mutta toisaalta kimallettakin saa olla, kunhan se on tyyliltään jään ja lumen maastossa. En tykkää mistään näistä "rock"koristeista, missä on mustaa ja tämmöistä teennäistä hevariutta. Myös kauppojen mustat rocktontut kitaroineen menevät itselleni ehdottomaan nou nou -kategoriaan.

5. Kynttilät vai jouluvalot?

Sekä että, kynttilöitä en polta montaa kerralla niiden hiukkasten takia. Jouluvaloja on ulkona sekä sisällä useampi, mutta ei överisti. Ostin tänne vuodelle tummansinisen pöytäkynttilän sinisten hyasinttien ja uusien sinisten joulupallojen kaveriksi.

6. Millainen musiikki jouluun kuuluu?

Kuuntelen aikalailla kaikkea, paitsi a cappellasta en tykkää sitten yhtään. Enkä ihan kaikista hartaimmista kirkkokuoro-sovituksista. Mutta tämän joulun alla olen kuunnellut vauvani kanssa Lasten jouluradiota, Rouhea joulu -kanavaa sekä vähän Raskasta joulua. Unohtamatta Antti Tuiskun joululevyä. Jarkko Ahola on joulumusiikeissani ykkönen, ja Walking In The Air aattona tuo kylmät väreet aina.

7. Mistä jouluisesta elokuvasta pidät eniten?

Katson kyllä ihan kaikkea klassikoista aina hirveimpiin Hallmarkin imelyyksiin asti. Ikisuosikkeja ovat Grinch, Elf, Painajainen ennen joulua, Saksikäsi Edward, Joulupukki ja noitarumpu, Lumiukko, eka ja toka Yksin kotona...

8. Minkä muotoisia piparkakkuja tekisit?

Tänä vuonna tein poikani nimiäisiin lehden muotoisia, harjoituskappaleet olivat sydämiä. Lisäksi meiltä löytyy muotit tähden ja pupun muodoissa. Mäyräkoira tai corgi olisi hieno. En ole niin suuri piparien ystävä, että lähtisin hankkimaan hirveää arsenaalia näissä. Toivottavasti lapselle kelpaa isommaksi kasvettuaan tämä valikoima, ettei tarvitse hankkia kaapintäytettä.

9. Mikä on synkiöin joululahja, jonka olet saanut?

Jaa-a. Painajainen ennen joulua- sarjiskirja? Tai semmoinen mytologiaa sisältävä kirja/lehti mitä lehtipisteistä saa. Vai laskettaisiinko samana vuonna saadut puukko ja kirves tähän kategoriaan? Olen itse antanut mm. mustan pääkallokynttilän.

10. Millaisen jouluneuleen valitsisit?

Jos saisin millainen tahansa, niin islanninvillasta käsinneulotun, maanläheisen värisen ihanuuden. Siinä voisi olla esimerkiksi lehtiä tai puita kuvioinnissa. Olen kyllä moniruokainen näiden suhteen, ja omistamani jouluneule on täysin tämän ideaalitapauksen vastakohta muovimatskuineen ja kirkkaine väreineen. Sellaisille värivalot sisältäville paidoille en kyllä lämpeä sitten millään. Vältän turhaa muoviroinaa, ja haluan mahdollisimman kestäviä tavaroita niin jouluksi, kuin muutenkin. Käytän jouluvaatteitani niin kauan kuin ne ovat ehjiä, ja esimerkiksi joulupyjamahaalarini on käytössä koko kylmän vuodenajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti