sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Jarkko Aholan joulukonsertti & VPK:n joulumarkkinat

Adventtiviikonloppu käynnisti toden totta joulunodotuksen kovemman kerran. Olen edelleen niin innoissani eilisestä Jarkko Aholan joulukonsertista, että hyvä jos saan fiilikseni sanojen muotoon. Tänä vuonna olen nähnyt kyseessä olevan laulajan esiintyvän jo kahdesti oman bändinsä kanssa, ja olen tykännyt kovasti. Nyt ensimmäistä kertaa ihan artistikeikka oli minulle ihan uusi kokemus.

Lähdin poikaystäväni kanssa Mikaelin kirkolle tuntia ennen konserttia, koska työpäiväni päättyi kätevästi sopivaan aikaan. En ollut osannut odottaa, että joudumme ihan oikeasti jonottamaan lukuisten muiden ihmisten seassa!

Yllättävän vanha kuuntelijakunta saapui kirkkoon, siis ihan normaalin jumalanpalveluskansan näköistä. Vieressäni istui mummeli, jonka epäilin erehtyneen väärään paikkaan, mutta tämä tuntuikin tykkäävän kovasti!
 En oikein tiennyt mitä odottaa oman lempilaulajani joululaulujen vetämisestä, mutta mikään odotukseni ei valmistanut tuohon kokemukseen. Pimeä, hämyisästi valaistu kirkko, muutama muusikko musisoimassa ja kaiken keskipisteenä Jarkko komeana puvussaan ja laulamassa niin juuttaan upeasti. Odotin koko ajan suosikkibiisiäni Tonttua, mutta kun todellisen lempibiisini Walking In The Airin (jota siis en uskaltanut edes odottaa) ensisäkeet raikasivat kirkossa, koin pakanana jotain melkein hengellistä :D On muutamia kertoja ihmiselämän aikana, kun pääsee kuulemaan livenä lempilaulajan esittävän omaa lempikappaletta, mutta tämä oli niin karvoja nostattavan hieno kokemus. Muutenkin konsertin musiikkitarjonta keskittyi hieman synkkiin joulutunnelmiin, ja varsinkin Varpunen jouluaamuna kaikkine traagisuuksineen alkoi jo naurattamaan.

Kirkon joulukuusi oli kivan perinteisesti koristeltu, krumeluureissa ei menty yli mutta oli kuitenkin sopivan hillitysti vedetty.

Keikan jälkeen koin taas yhden niistä hetkistä, kun tarjoutui mahdollisuus tavata ihailemansa henkilö ensimmäistä kertaa. Aina etukäteen kuvittelemat lainit katoavat päästä ja mikäli tilanteesta selviää suhteellisenkaan kunnialla, ollaan jo voiton puolella. Ensimmäistä kertaa vuosiin pyysin jopa nimmarin, mitä pienenä harrastin enemmän.

Jarkko komeana puvussaan ja minä lattialle valuneena lätäkkönä.
Mutta se siitä keikasta. Tänään alkoivat myös adventtisunnuntaiset VPK:n joulumarkkinat, jotka ovat muodostuneet meille jokajouluiseksi perinteeksi. Kerran olimme monenmoisia tuotoksiamme myymässä, mutta surkea saldon takia päädyimme jatkossa pysyttelemään ostavan yleisön puolella. Joskus hamstrasimme paritolkulla halvalla myytäviä käsintehtyjä villasukkia ja lapasia, mutta yleensä mukaan on lähtenyt lähinnä tunnelma. Tuntuu että ostaminen arvoinen tavara on vuosi vuodelta vähentynyt tai hinnat nousseet. On periaatteessa hyvä, ettei kukaan myy käsitöitään polkuhintaan, mutta opiskelijan kukkarolle nuo hinnat eivät oikein sovi.

Vanhempi kuva.

Tällaisen heijastimen ostin markkinoilta vuosia sitten, mutta ne katosi mystisesti :(
Muillakin Turun joulumarkkinoilla olemme joskus käyneet, mutta kovin vähäisen ostettavan tavaran takia emme ole enää oikein jaksaneet muualla poiketa. Normaaleissa kaupoissa tuntui tänään alkaneen ainamoinen hulina, monta lahjapaperirullaa vilisi katukuvassa. Itse ostin vihoviimeisen joululahjan tänään, joten voin nyt keskittyä vaan muihin hommiin :)

perjantai 28. marraskuuta 2014

Joulukukat

Päivän teemasta innostuneena kukat sopivat postaukseen kuin nyrkki silmään. Kohta kun pääsee vääntämään homohäihin kukkalaitteita, kun tasa-arvoinen avioliittolaki meni tänään viimeinkin läpi..!

Eli joulukukista. Olen näidenkin kohdalla melkein yhtä kaikkiruokainen kuin muidenkin kukkien suhteen. Olen raahannut menneinä jouluina kotiin suunnilleen kaikkea, mitä joulukukaksi voi nimittää. Yhden poikkeuksen muodostaa kuitenkin joulutähti, jota en vaan miellä millään tapaa muuksi kuin tylsäksi. Lisäksi se vaatii vettä eikä siedä kylmyyttä tai vetoa, ei minun kasvini. Ymmärrän jollain tapaa joulutähtien viehätyksen niiden kohdalla, jolle kasvi on muodostunut vuosia kestäneeksi jouluperinteeksi ja vaikkapa lapsuudesta asti sama kasvi on koristanut jouluista kotia. Meillä ei koskaan kotona ollut vastaavanlaisia perinteitä. Tässä kaupallemme tällä viikolla saapunutta joulutähtisekoitusta:

Kirvaja versio yrittää huijata olevansa mielenkiintoinen..:D


Hieman vaaleanpunaista valkoisen keskellä, jee...

Esittelen sitten hieman aikaisempien vuosien kukkasatoa. Yleensä tapanani on ollut tuoda kaupalta kotiin joulukuulla omat jouluruukkukukat ja ehkä tehdä sukulaisille lahjoiksi istutuksia. Nyt useana vuonna putkeen olen vienyt kotiini vanhempien luo leikkokimpun, sillä olen ollut leipääntynyt ruukkurehuihin jo suunnilleen joulukuun puolivälissä.
Toissavuonna olin tympääntynyt punaiseen, ja valkoinen ihastutti. Halusin kimppuun lumisuutta ja karkkitankoja. Tuo ihana valkoinen pörrö takana on värjättyä solidagoa, joka näyttää ihan lumihuurteiselta.

Viime vuonna menin tosi samoilla linjoilla tyylin suhteen, mutta väriteema muuttui perinteiseksi. Solidagosta tuli ilexia-oksa, jossa myös lunta mukana.

 Tykkään ihan älyttömästi tehdä kaikenlaisia istutusasetelmia. Olen töissä kaupassa, missä sellaisten menekki keskittyy hyvin pitkälti joulun alle, ja tänään tein vuoden ensimmäisen istutukseni hyasinteista.

Valkoista ja kimalletta, tyylikäs mutta hauska.

Simppeliä pientä. Valkkasin hauskat tonttutikut itse kiertävästä tarvikeautosta.

Perinteisen romanttinen.

Kotiin tuomani pääsi ainakin toistaiseksi pelkistettyyn korkeaan ruukkuun meriheinän kera, mutta tiedä mihin se vielä ehtii...
Tänä vuonna olen ollut joulukukkien suhteen melkoisen nirsolla tuulella, sillä olen joulun alla tosi vähän kotona ja en ole jaksanut tuoda hoidokkeja poikakaverin vaivoiksi. Yhden hyasintin sallin itselleni kuitenkin, sillä niitä jaksan katsella (ja haistella!) vuodesta toiseen. Mikä tulee värin suhteen, niin sininen on se lemppari.

Periaatteessa hankin ekan joulukukkani jo alkusyksystä, kun huonekuusta tuli taas saataville. Pitkään haaveilemani pikkupuu pääsi kotiin ja on viihtynyt hyvin. Sen neulasista lähtee vieno kuusen tuoksu ja se sopii muutenkin luonnolliseen kukkamakuuni.





Myös valkoinen orkideani suunnittelee kukintaa joulun tienoille! Uutta kukkavanaa tyrkkii tulemaan kahdesta eri kohdasta, joten valkokukkainen joulu taitaa olla tulossa.

Sitten niitä vanhempia istutuksiani ja muuta arkistoista kaivelemaani kukkakuvaa. Kaikenlaista on tullut testattua.

Tein itselleni pari vuotta sitten siniteemaisen istutuksen siniseen lasiruukkuun. Seuralaisiksi päätyi luminen sypressi, glitter-mehiruusuke ja sininen hyasintti. Noista tuo luminen pikkupuu on ehkä suurimpia rakkauksiani joulukukkaosastolla.

Tässä mummolleni samana vuonna "joutunut" kori, jossa myös meriruusuke ja vaaleanpunainen hyasintti. Punatulkku pitää seuraa kärpässienille.

Tämä tuli muistaakseni vanhempieni mökille.

Samaan astiaan tehty asetelma viime jouluna.

Pyhien jäljiltä kotiin tuotu jämäamaryllis, taas lasisessa ruukussa.

Joitain vuosia sitten joulun alla ostamani eksoottisempi timanttiananas. Näitä tulee joka vuosi joulumarkkinoille, siksi nostin sen nyt esille. Ei ehkä varsinainen joulumielentuoja omaan makuuni, mutta kiva piristys muuten pimeyteen :)

Äitille ja isälle mennyt, amaryllis oli muistaakseni punainen. Komeus Ikean punaisessa lasimaljakossa.


Joskus iskin luovuuspäissäni hyasintin myös Muumipalloon ikkunaan :)

Solidago ja gerbera pikkujoulukimppuna.
Kuvista puuttuu kokeilemistani kasveista ainakin jouluruusu, jonka otin viime vuonna vasta joulun jälkeen. Kaveri viihtyi hyvin ja pääsi nyt syksyllä maahan ensi kesää odottamaan. Kasvi on mielestäni tosi kaunis ja perinteisenä joulukukkana kiva. Viime vuonna kokeilin myös kielojen kukitusta kaivamalla juurakkoja, mutta aikaansain vain hentoista kasvua.

Tälle vuodelle kukkien suhteen elää suloinen suunnitelmattomuus. Ajattelin viedä kotiin jouluna kimpun, jonka luon sitten joulun alla fiiliksen mukaan siitä, mitä kaupalla nyt sattuukaan olemaan. Menen usein fiilispohjalla kotiin tuomieni kukkien suhteen, sillä etukäteen mietitty ei välttämättä herätä samanlaisia ihastuksen tunteita kuin joku toinen livenä. Onneksi kukissa ei ole sääntöjä, voi vaan mennä miten parhaalta tuntuu :)

torstai 27. marraskuuta 2014

Joulumusiikkivalintani

Huomasin olevani tämän marraskuun hieman vähemmän jouluun virittynyt kuin aikaisempina vuosina. Aloitin tosin jouluvalmistelut korttien askartelun muodossa jo lokakuussa. Marraskuussa olen työstänyt kandiani, joten ajatukset ovat ollee hieman muualla ja ehkä pieni stressikin päällä. Eilen kuitenkin koulupäivän loppuessa päätin, että nyt se alkaa - joulumusiikkikausi! Tiedän musiikin merkityksen omien tunnetilojeni luontiin, sillä on ihan älytön merkitys. Joulumusiikki on minulle rakasta, ja usein vuoden ainoat kirkkokäyntini sijoittuvat joulun alle kauneimpiin joululauluihin tai aaton istuntoon juuri musiikin takia. Raskaamman musiikin suuntaan kallistuvana lempijoululevyni ovat tietysti pitkälti Raskasta joulua-sarja, joten tämänvuotinen uutuuslevy Raskasta joulua 2 oli iloinen uusi tuttavuus.


Olen tykännyt aiemmista RJ-levyistä, etenkin surumielisistä Tontusta ja Joululaulusta. Uuden levyn eka sinkkujulkaisu tuli eilen katsottua myös videon muodossa, mutta täytyy myöntää, että olin hieman pettynyt kyseiseen kappaleeseen. Video sen sijaan oli oikein hyvä, erikoinen ja erilainen mutta silti joulun tunnelmaa henkivä. Levy oli sinänsä hieman liikaa toistoa aikaisempiin vuosiin, mutta mikäs siinä - perinteitähän täytyy olla :) Olin tosi iloisesti yllättynyt, kun levystä oli julkaistu nyt myös englanninkielinen versio. Toivon kovasti, että hevi-ihmiset ympäri maailmaa löytävät levyn ja antavat sille sen ansaitseman arvostuksen. Livenä on myös tosi kiva kuulla näiden levyjen vetoja eri artistien esittäminä, ja harvoin yleisökään osaa millään keikalla yhtä hyvin lyriikoita laulaa mukana. Tässä kuvia parin vuoden takaa, kun olin Turun Klubilla tunnelmoimassa. Mukana menossa olivat ainakin Marco Hietala ja Ari Koivunen:









Suosikkejani levyn ja sen edeltäjien laulajista on vaikea nimetä, koska jokainen on niin huiman hyvä. Täytyy kuitenkin mainita Marco Hietala, joka minulla Nightwish-fanina on aina sydäntä lähellä. Hänen lisäkseen lempilaulajani on...

...ihana Jarkko Ahola! Aikaisempina vuosina en ole jostain syystä havainnut hänen upeaa Ave Maria-levyään, mutta nyt tutustuin sekä siihen että tämänvuotiseen uutuuteen. Kaiken hevirämeen keskellä kaipaan aina rauhallisempaakin joulumusiikkia, johon tämä herra tarjosi nyt vastauksen. En pääse yli siitä, miten näin komea ääni voi lähteä noinkin pienestä miehestä! Olen menossa tulevana viikonloppuna Jarkkoa katsomaan kirkkokonserttiin, joka on ensimmäinen kerta, kun näen häntä soolona (aiemmin olen käynyt hänen AHOLA-bändinsä keikoilla, joita suosittelen myös). Odotan tosi innolla.

Jarkko Aholan levytykset eivät kuitenkaan mielestäni yllä herkkyydessään versiolle Walking In the Airista, jonka hän veti Tartu Mikkiin-ohjelmassa yhdessä naiskollegansa kanssa joitain vuosia sitten. Veto jätti silloin kylmät väreet pitkäksi aikaa, sillä kappale on joululauluista ehdoton suosikkini ja spontaani veto toimi häiritsevän hyvin. Tässä linkki tuohon upeaan esitykseen.

Ehkä kaikista vanhimmat oikeasti fanittamani joululevyt ulottuvat aikaan, jolloin olin kova Antti Tuisku-fani. Nyt musiikkimakuni on kehittynyt täysin toiseen suuntaan, mutta etenkin tuo Minun jouluni 1 kuuluu edelleen jokajouluiseen soittolistaani. Tykkään Antin äänestä etenkin rauhallisissa ja tunnelmoivissa kappaleissa, ja jotenkin jouluperinteitä on niin kovin hankala katkaista. Joulunahan nyt yrmeäkin hevari saa olla hieman herkkis ;)


Kielikysymyksestä sen verran, että itselleni joululauluissa suomi on melkein poikkeuksetta se ainoa oikea. Olen sen verran äikkänörtti ollut aina, että oma kieli välittää tunnetilat kaikista parhaiten. Lisäksi englanninkielinen joulumusiikki tuppaa usein olemaan joko yli-pirteää tai enemmän svengaavaa, mikä taas ei ole minun juttuni lainkaan. Mutta kyllä ainakin Twisted Sisterin joulukama silti uppoaa pieninä annoksina..:)

Esittäytyminen

Moi kaikki! Olen pidemmänkin aikaa eri teemoista blogannut opiskelijatyttö, joka nyt päätyi jakamaan teille yhtä suurimmista intohimoistaan blogitekstien muodossa. Suurena jouluihmisenä tämä etappi tuntui luonnolliselta tässä vaiheessa, kun opiskelujen vastapainoksi teki mieli kirjoitella kevyemmistä aihepiireistä.

Hieman minusta ja joulunviettotavoistani. Opiskelen siis Turussa, mutta vietän jouluni vanhempieni luona Savossa. Joulunviettooni kuuluu lisäksi aikuinen pikkusiskoni sekä vanhempieni naapurissa asuva isäni serkku perheineen, jonka jäseninä on myös kolme kouluikäistä poikaa sekä kaksi koiraa. Oma corgini on vuorojouluin minun mukanani ja joka toinen vuosi poikaystävällä. Joulumme on aina hyvin perinteinen, olen etenkin itse tuttuihin rutiineihin niin syvälle jymähtänyt, etten voisi kuvitellakaan joulua esimerkiksi palmujen katveessa tai kaupungissa. Täysin lumetonta joulua en onneksi ole vielä joutunut kokemaan, vaikka niitä Turussa onkin täällä asumieni vuosien aikana ollut.

Koirani Jack kahden vuoden takaa, joulu oli tosi luminen!

Kuva muutaman vuoden takaa, kun jouluna oli kovat pakkaset. Maisemana pidän huurteisia puita maailman jouluisimpina.

Jouluihin valmistaudun aina hyvissä ajoin ja hartaudella: ensimmäisen joululahjan ostin tänä vuonna jo ennen pääsiäistä. Viimeistään syksyn tullen tekisi mieli heittää glögit mukiin ja joululaulut raikaamaan, mutta yleensä onnistun hillitsemään itseäni joulunviettoon melkein joulukuun kynnykselle. Tänä vuonna olen jo ripustanut jouluvalot, maistellut erilaisia glögejä ja aloitimpa eilen joulumusiikkikaudenkin! Kukkakaupassa töissä olevana joudun tosin katselemaan joulukukkia jo huomattavasti tätä aiemminkin. Tulen blogissani jossain vaiheessa raottamaan joulusesongin aikaa kukkakaupassa sekä varmasti jakamaan joulukukkavinkkejä. Tiedossa on myös glögitestiä, arvioita joululevyistä sekä karkeista ja erinäisiä joulutapahtumia. Tulen olemaan joulukuussa viikon Kanarialla ja raportoin joulun ilmenemisestä etelän lämmössä. Lisäksi kurkkaan menneisiin jouluihin ja jaan arkeani ennen vuoden suurinta juhlaa. Viihtykää ja seuratkaa mitä tuleman pitää!



Kuten kuvista voisi päätellä, minun jouluvärini on hieman totutusta poikkeavasti sininen! :)